HÄLSA

Bär är något av det nyttigaste du kan äta. Det behövs ju inte mycket logik för att förstå det. Vår kropp har ju anpassat sig till en kost som vi hade för 10-tusentals år sedan och bestod ju då i vad naturen hade att erbjuda. Gå ut i naturen och fundera över vad du vill stoppa i din mun. Din medvetna och omedvetna handling kommer att bli att du prioriterar de bär du hittar. Varför?
Såklart för att du mår bra av att äta bären. Det du mår bra av påverkar kroppens metabolism som ger dig signaler om att du ska fortsätta att välja bär. Bär har ett fantastiskt innehåll av nyttiga ämnen och även fibrer. Den kombinationen har visat sig vara oslagbar. Dessutom kan ju bär lagras i en mängd olika former för att ätas senare. Så länge vi inte utsätter dem för värme, solljus eller syre under lagringstiden. Det allra bästa är att äta dem direkt vid plockning eller som frysta. Det är främst skalen och kärnorna som innehåller det nyttiga.

Undvik att koka eller värma bären om möjligt. Det är stor skillnad på att pressa ut saften ur bären jämfört att koka dem. Så mycket som 95% av antioxidanterna kan förstöras vid uppvärmning när du gör saft, sylt eller matlagning. Vid infrysning kan upp till ca 40% gå förlorat. Ska du verkligen få ut det nyttiga i bären rekommenderas att krossa bären och låta dem ligga i sina skal en tid. Gärna flera dagar. Då får du ut många nyttiga ämnen från skalen och kärnorna i saften(Nektarn). Sockret i bären är mest glukos, fruktos och sackaros och oljan i kärnorna är mycket nyttiga och enkla omättade fettsyror. Dessvärre har väldigt många av de bär som säljs i affären lågt näringsinnehåll beroende på odlingssätt eller tappat en stor del av sin näring i hanteringen.

Ha koll på varifrån dina bär kommer
Numera har vi fått ytterligare en sak att hantera. Hur de odlas. Dessvärre odlas de flesta bären under helt orimliga förhållanden och dessutom med besprutning av kemikalier på olika sätt. De flesta jordgubbar sprutas mot bland annat gråmögelangrepp. Odlingen sprutas mot ogräs och gödslingen sker med konstgödning som innehåller en mängd skadliga ämnen inte minst tungmetaller. Hallonodlingar sprutas mot hallonängern, m fl. Allt detta får vi i oss när vi handlar bär i affären. Inte undra på att vi blir sjuka om vi äter fel. De kemikalier som används är mycket starka gifter och som du får i dig i olika koncentrationer. Dels direkt och dels som deras nedbrytningsprodukter eller de ämnen som de får växterna att producera.

Många odlingar sker i dag dessutom under duk, på plastlist eller i tunnlar med konsekvensen att plantorna ger större bär och mycket fler bär. (Odlaren tjänar mer eftersom de inte får mer betalt för rätt odlade bär än de onaturligt odlade bären. Han lockas då att satsa på mängd=pengar i stället för nyttiga bär). Bär som inte utsatts för naturens påverkan eller naturligt solljus o vind saknar den textur som den borde ha och har därför inte den nyttiga påverkan som den skulle kunna ha via sina fibrer. Dessutom påverkas lagringen då de inte är lika starka i sina cellväggar och faller lätt samman. Speciellt om man fryser dem och sedan tinar dem. Smaken blir inte den samma, osv. Den senaste trenden är också dessvärre att alla bär mer eller mindre skördas av stora skördemaskiner i omoget tillstånd. Alltså med lågt näringsinnehåll. Titta på youtube när hallon, jordgubbar, kiwi mm skördas. En ny och mindre kul värld öppnar sig….

De utvecklar inte heller samma mängd nyttiga ämnen som de borde för att de inte är i direkt solljus och vind. Plantornas näringsupptag påverkas dessutom genom odling i tunnlar, under markduk eller på plastlist. Den naturliga markbearbetning som hade skett av maskar, insekter och variation i markfuktigheten finns därmed inte. Konsekvensen blir att rötterna inte utvecklas och näringsupptaget hämmas. Det stressar plantan varför den måste bytas ut ofta som följd.

Det är stor skillnad på hur dina bär är odlade, när de skördas, hur de förvaras, hur länge de lagras innan de når din mun! Rådet är därför att vara ytterst noga med HUR dina bär är odlade. Dessvärre är varken KRAV eller EKO-certifierade bär någonting som innebär att bären är odlade på rätt sätt, oftast inte och ibland sämre med t ex ett högre innehåll av tungmetaller. Välj närodlat med stor hänsyn tagen till biologiskt viktiga principer om du vill ha hög kvalitet på dina bär = stor hälsopåverkan och goda bär som går att lagra. Visste du att av de 44 godkända kemikalierna för jorsdgubbsodling i Sverige är 11 godkända i ekologisk odling. Skrämmande om du är en av de som tror att du äter kemikaliefria bär när du handlar ekologiska bär i affären.

DET NYTTIGA I BÄR
Nedanstående ska ses som vägledande information. Inställningen hos oss på Grevlunda Bär o Vingård är att det inte finns 100%-iga fakta avseende vad som är det hälsopåverkande egenskaperna. I slutänden hamnar det om sunt förnuft i att det handlar om så mycket mer beroenden än vad som en forskare kan tänkas upptäcka för ett visst ämne i en viss studie. Balansen mellan ingående ämnen i matintaget eller i ett bärslag är fortfarande mer eller mindre outforskade områden. Forskningen har som tur är börjat rikta in sig på detta faktum istället för att testa ett ämnes påverkan i mångtusenfallt förhöjd koncentration testa ett bärs totrala påverkan med hela dess stora mångfald av ämnen.


Bär har ett stort näringsinnehåll och är överlägset mycket annan mat och även frukt. Vill du få i dig det nyttiga i bären ska du äta dem färska så nära efter plockning som möjligt. I flera bär sker en minskning med ca 1% per timme av innehållet av antioxidanter t ex  genom enzymatisk nedbrytning eller oxidationDet vi förknippar med nyttiga ämnen kan beskrivas med följande innehåll:

Antioxidanter
Ämnen som motverkar oxidation, som kan ge skadeverkan från vissa ämnen med olika syre- och kväveinnehåll. Levande organismers användning av syre för andning och energiförbränning skapar skadliga fria radikaler. Vårt välmående och överlevnad förutsätter ett skydd mot dessa. Antioxidanter är ämnen som neutraliserar de fria syreradikalerna. Antioxidanterna finns i människokroppen i form av hormoner och enzymer. Olika ämnen i vår kost innehåller bioaktiva ämnen som kan fungera som antioxidanter. Speciellt mycket finns i bär, frukt o grönsaker.

“Nya kunskaper om särskilt karotenoider och flavonoider gör det nu möjligt att medvetet välja kombinationer av frukt och grönt som ger hög skyddseffekt”, skriver Chalmersprofessorn Göran Petersson i en rapport

Världshälsoorganisationen WHO skriver följande:
Låg konsumtion av bär, frukt och grönt är en av de 10 vanligaste orsakerna som bidrar till att människor dör
Lågt intag av bär, frukt och grönt är orsaken till att minst 19% drabbas av cancersjukdomar i mage och tarm, 31% av kardiovaskulära sjukdomar och 11% av stroke
Även fetma och diabetes anses minska vid högre intag av bär, frukter och grönsaker.

Enligt en studie i USA ger ett intag om 100g hallon om dagen en 30 %-ig ökad fettförbränning.

Antioxidanthalterna i frukter, bär, kryddor och grödor skiljer sig för varje skörd och odling.

Följande forskningsresultat är gjorda:

  • Mycket antioxidanter i kosten skyddar kvinnor mot stroke och risken att dö i hjärtinfarkt
  • Bär-, Frukt- och grönsaksätande minskar risken för hjärtkärlsjukdom
  • Längre livslängd hos äldre med höga karotenoidhalter i blodet
  • Mindre åderförfettning hos personer med höga halter karotenoider
  • Lägre risk för bröstcancer hos kvinnor med höga halter karotenoider i blodet
  • Lägre risk för lungcancer bland rökare med höga halter karotenoider i blodet
  • Lägre risk för prostatacancer hos män med höga blodhalter av tokoferoler och selen

 

Fytokemikalier kopplas ofta samman med växtdelar med stark eller mörk färg, och ofta är själva pigmentet den ansett nyttiga fytokemikalien. Vissa vetenskapliga studier har antytt att ekologiskt odlade bär kan ha större mängder av fytokemikalier än “konventionellt” odlade grönsaker. Orsaken anses vara att frånvaron av kemiska bekämpningsmedel (och ofta mindre mängd gödning) skapar en tuffare växtmiljö där växten utvecklar ett eget bättre och naturligt skydd

Håll dig frisk med antioxidanter

Antioxidanterna sitter i den röda eller nästintill blåsvarta färgen på bäret. Desto mer färgstyrka, desto högre antioxidantinnehåll. Det är stor skillnad mellan olika bär. ORAC anger ett mått på antioxidanter, men tar inte hänsyn till vilka kvantiteter av olika antioxidanterna är varför skalan kan ifrågasättas kopplat till hälsa men ger ändå en fingervisning. ORAC per 100g bär/frukt/grönsak:

Banan              210
Morot               210
Äpple               218
Körsbär            670
Blå vindruvor    739
Broccoli            890
Hallon           1 220
Spenat          1 260
Jordgubbar   1 540
Blåbär           4 460
Björnbär        5 100
Svarthallon  16 400

Förespråkare för skalan påstår att vi behöver få i oss ca 3000 ORAC per dag

ORAC
För att mäta innehållet av antioxidanterna, så används den kemiska och fysiologiska analysmetoden ORAC (Oxygen Radical Absobance Capacity). Studier påvisar märkbara effekter vid sjukdom och/eller för att motverka åldrande men ORAC-skillnaden är också markant mellan ekologiska råvaror, oekologiska och upphettade frukter. Ha dock i åtanke att din övriga livsstil, såsom kosthållning, vardagsrörelse, träning, sömn och eventuell stress kan påverka resultatet på ett mer eller mindre positivt vis. ORAC, (oxygen radical absorption capacity) är ett värde för hur mycket antioxidanter ett visst livsmedel innehåller. Det finns flera olika metoder att mäta detta på och ingen av dem är riktigt att lita på. ORAC har dock visat sig vara den mest använda och med dessa värden får du en bra fingervisning på hur mycket antioxidanter ett livsmedel innehåller. Inga värden är helt exakta. I genomsnitt behöver vi få i oss antioxidanter som motsvarar ca. 3000 ORAC per dag.

Håll dig frisk genom att minska de fria radikalerna
Antioxidanternas främsta egenskaper är att motverkar de fria radikalerna, främst syre- och kväveradikalerna. Deras funktion är att förstöra och bryta ner våra celler. Fria radikaler uppstår naturligt vid vanlig andning och energiförbränning, men också som följd av påfrestningar såsom dålig sömn, stress, onaturliga kemikalier från dålig mat, föroreningar, skräpmat, träning, avsaknad av återhämtning mm. Fria radikaler försämrar vårt immunförsvar och gör oss mer mottagliga för sjukdomar och påskyndar vårt åldrande.
Få i dig naturliga anitoxidanter genom bär, frukt och grönsaker. Det är det absolut bästa sättet!!! 100g bär om dagen gör stor skillnad och räcker för de flesta av oss som nyttotillskott utöver den vardagliga kosten. 200g hallon eller jordgubbar ger dig hela dagsbehovet. Äter du superbäret svarthallon räcker det i toerin med 10 st om dagen!!!

Karotenoid
Betakaroten förebygger åldrande och sjukdom. Påstås minska risken för lungcancer kraftigt. Skyddar mot synskador vid hög ålder och stärker immunförsvaret. Minskar risken för hjärtinfarkter, stroke och olika cancerformer.
Karotenoider är starka antioxidanter och fungerar som provitamin till vitamin A.
Betakaroten ger huden en vacker brun färg och ökar pigmentbildningen vilket skyddar huden och gör den mer brun

Fenolföreningar
Flavonoider, Antocyaner, Fenolsyror och Tanniner finns de vanligaste fenolföreningarna i bär. Blå och röd färg i bären kommer från antocyanerna.
I gruppen flavonoler finns kvertisin som är stark antioxidant och antiallergeniska effekter.
I druvor finn resveratrol som skyddar mot oxidation.
Ellaginsyra är en annan fenolsyra som hindrar tillväxt av skadliga bakterier i tjocktarmen. Ellagsyra kan också minska hjärtsjukdomar, fosterskador och leverproblem och förbättra sårläkning.

Minskar kraftigt risken att dö i förtid med ca 30%. Var tredje magcancer, var tredje kranskärlssjukdom och var tionde stroke beror enligt vissa experter på att vi äter för lite bär, frukt och grönt.

När vi får i oss fenoler binds de till proteiner i saliven och lämnar en sträv smak. Strävheten efter rött bin är ett typiskt exempel. Komplexet av fenoler och protein bryts inte ner helt utan kan nå ut i blodet och ge hälsoeffekter ute i kroppen.

Fytoföreningar
Fytoföreningarna och flavonoiderna är ofta fenolföreningar som ger bären sina färger, ändrar aktiviteten hos den mänskliga fettcellen. I en studie på möss visade resultatet att de inte gick upp i vikt på en fet diet om de samtidigt åt fytoföreningar, det vill säga färggranna bär såsom blåbär, svarthallon och hallon.
Fytokemikalier är bärens naturliga skydd mot solens strålar och insekter

Tokoferoler(info kommer)


Vitaminer
Vitaminer är starka antioxidanter och skyddar kroppens lipider och proteiner mot oxidation. Vitamin C är vattenlösligt och förstörs lätt i matlagning. Gör man saft genom upphettning försvinner minst 50%

Vitamin E finns i kärnoljor som hos t ex hallon

Spårämnen – Mineraler
Bär är goda källor för kalium, järn, magnesium, kalcium, zink, selen mm.Kalium skyddar blodkärlen

Glutation
Glutation är en antioxidant, som skyddar celler från toxiner såsom fria radikaler

Lutein(info kommer)

Antocyaniner(info kommer)

Folsyra
Positiv påverkan på hjärna och blodkärl

Fibrer
Fibrer är avgörande för matsmältningen och motverkar direkt olika cancerformer bl a. direkt i matsmältningsorganen och indirekt övriga kroppen genom hur matsmältningsapparaten fungerar. Fibrer har en direkt koppling till hur vi kan hålla en medveten vikt kopplat till välmående
Fibrer är kolhydratpolymerer som varken spjälkas eller upptas i människans tunntarm.
En del fibrer kan delvis brytas ned av mikroorganismer i tunntarm eller tjocktarm, och därefter tas upp i tjocktarmen. Därför räknar man med att kostfibrer har ett energiinnehåll som är hälften av de vanliga kolhydraternas. Vissa fibrer är lösliga i vatten och andra inte.

Fibrer ger mättnadskänsla och underlättar tarmverksamheten genom att binda vätska vilket minskar risken för förstoppning och utbuktningar i tarmväggen.
Gelbildande fibrer(pektin) påverkar blodsockerhalten och därmed insulinnivåerna på ett positivt sätt och kan troligen minska risken för tjocktarmscancer. Gelbildande fibrer finns i många bär och höjer halten nyttiga bakterier i tjocktarmen.

Fiberrik mat påverkar även vårt humör då det ökar produktionen av serotonin i hjärnan. En signalsubstans som sänker stressnivån och håller oss på ett bra humör

En beskrivning av bärens hälsofrämjande egenskaper
Hallon
Fiberrika = Bra för magen. Mycket C-Vitamin som är bra för immunförsvaret. Mycket folsyra som är bra för celldelningen. Innehåller mycket ellaginsyra som hindrar tillväxten av skadliga bakterier i tjocktarmen och som är cancerförebyggande.

Hallon & Viktminskning
Hallonet är ett litet delikat bär som har mycket få kalorier, låg fetthalt och mycket fibrer. De är också fullt av viktiga näringsämnen som kan förbättra din hälsa. Mångfalden av näringsämnen som finns i hallon ökar matsmältningen, hjälper immunförsvaret, skyddar mot vissa sjukdomar och är ett bra stöd vid viktminskning. Studier i USA har visat att 100g hallon om dagen ökar fettförbränningen med 30%.

100g hallon innehåller ca 70 kalorier. Hallon har mycket högt fiberinnehåll om man jämför med andra bär, 8 gram per 100g. De är också en bra källa till vitamin C, B-vitaminer, folsyra, mangan, koppar, magnesium och järn. Äter man 100g röda hallon ger det 50% av RDI för vitamin C, 60 procent av RDI för mangan och 33 procent av RDI för fibrer.
De få kalorierna och höga fiberinnehållet i hallon gör dem till ett utmärkt val att inkludera i din kost, särskilt om du försöker gå ner i vikt. Bären har låg energidensitet, vilket innebär att de ger större delar för färre kalorier. Vatten, fiber och fetthalten bestämmer energitätheten i livsmedel. Bär har hög vattenhalt, vilket kommer att ge volym men inte kalorier. Hallon är fettfria och fulla av fiber. Fiberrik mat tar längre tid för kroppen att smälta, vilket gör att du känner dig mätt längre. De olösliga fibrerna som finns i hallon hjälper till att hålla kroppen regelbundet sysselsatt, vilket också främjar viktminskning.

Hallon har ett mycket lågt glykokemiskt index. Det har liten inverkan på blodsockret, och bidrar till att stabilisera det så att viktminskningen går lättare. Hallon har höga halter av antioxidanter, som bidrar till att förhindra skador från fria radikaler i kroppen. Hallon är rika på flavonoider som kallas antocyaniner. De bidrar till att förhindra tillväxt av bakterier och svampar i mag-tarmkanalen, och har också visat sig skydda mot hjärtsjukdomar och demens. Den höga halten av C-vitamin i hallon hjälper till att skydda kroppen mot cancer och fria radikaler, förbättrar immunförsvaret och upptaget av järn. Mangan är också en antioxidant, som förutom att hjälpa att hjälpa till att förhindra fria radikaler, kan bidra till att stärka skelettet.

Hallonjuice (Nektar)
Ren, outspädd kallpressad hallonjuice innehåller få kalorier är har låg fetthalt och har många närings- och hälsofördelar. 25g hallon ger 50 procent av ditt dagliga C-vitaminbehovet och är laddat med antioxidanter för långsamt åldrande, bidrar till att förhindra cancer och minskar risken för hjärtsjukdom. Välj färska, ekologiska hallon om möjligt så får du ännu högre näringsvärden. Att dricka hallonjuice är ett sätt att avgifta kroppen och stärka immunförsvaret.

Näringsmässiga fördelar
100g färska hallon pressas till ca 70g hallonjuice och erbjuder flera dagliga näringsmässiga fördelar såsom 50 procent av ditt C-vitaminbehov, 6 procent av folat och magnesium, 5 procent av kalium och 4 procent vardera av kalcium, niacin, B-6, fosfor och zink.
Hallonsaft är en källa av salicylsyra, en förening som liknar aspirin som kan förhindra åderförkalkning. Ren, outspädd hallonjuice minskar frisättningen av histaminer, vilket minimerar allergiska reaktioner. Enligt en studie utförd av Arizona State University, visar forskning att antioxidanten vitamin C minskar nivåerna av histamin.

Lägg hallon till din diet och du kommer att öka ditt intag av koppar och mangan. Båda mineralerna är viktiga för din bindväv. Koppar förebygger också DNA-skador genom att fungera som en antioxidant, medan mangan hjälper dig metabolisera kolhydrater och reglera blodsockernivåer. 100g hallon ger 111 mikrogram koppar eller 12 procent av RDI och 0,82 milligram mangan – ca 40% av RDI.
viktiga vitaminer

Hallon innehåller K-vitamin som stöder benutveckling och C-vitamin som bidrar till att stärka senor och ligament som stabiliserar lederna och bifogar dina muskler till benen. Vitamin K hjälper också sårläkning genom att förhindra blodproppsbildning. 100g hallon innehåller 9,6 mikrogram vitamin K, som är ca 10% av RDI samt 32,2 milligram vitamin C, vilket är ca 40% procent av RDI. Hallon innehåller också ellag- och galliska syror, två näringsämnen med cancerhämmande egenskaper.

Jordgubbar
Jordgubbar är den enda frukt som har fröna på utsidan. Jordgubbar innehåller mer C-vitamin än vad apelsiner gör. 125g(0,5l) räcker för att täcka dagsbehovet av C-vitamin. Ju rödare bär ju högre halt av nyttiga ämnen. Jordgubbar innehåller bland annat mycket folater(B-vitamin) och mkt järn. Bra för blodbildning, immunförsvaret och är antiinflammatoriskt. Minskar risken för fosterskador och behövs för celldelning.

Jordgubbar är tillsammans med hallon de enda bären som tillför ett överskott av folsyra till kroppen.
Innehåller mkt ellagsyra som hindrar tillväxten av skadliga bakterier i tjocktarmen och som är cancerförebyggande
Vissa är allergiska mot jordgubbar. Det innehåller ett protein som en del reagerar för. Vi får mycket smakrika bär i Sverige eftersom mognadsprocessen är så lång

Jordgubbar är en bra källa för fibrer och mineralerna kalium, järn o zink

Smultron
Innehåller mkt ellaginsyra som hindrar tillväxten av skadliga bakterier i tjocktarmen och som är cancerförebyggande

Vindruvor
Innehåller en stor mängd olika antioxidanter. De finns i huvudsak i skalet och kärnorna och är fler ju starkare färg på skalet. De har visat sig minska risken för blodpropp. Vin och druvjuice visar att man kan äta ganska fet mat och undvika de skadliga effekterna av bl a. fria radikaler. I Frankrike dricker man relativt mycket vin och har inte samma mängd hjärt- och kärlsjukdomar som vi i Sverige. I vin och druvjuice finns även andra antioxidanter som minskar möjligheten för kolesterol att sätta igen och göra blodkärlen stela och känsliga.

Svarthallon
Bärens kung när det gäller hälsofördelar. Mycket känd och naturligt förekommande art i centrala USA. Svårodlad men ojämförligt det allra nyttigaste bäret på våra breddgrader.

Bären innehåller mycket C-vitamin, folsyra, järn, kalcium och kalium. Svarthallon är dessutom slemlösande och avgiftande. De innehåller gott om antocyaniner som har antiinflammatoriska egenskaper, vilket t ex kan skydda mot artrit. Antocyaniner hjälper till att skydda små blodkärl och ökar blodcirkulationen. De har en extremt hög total nivå av fenoliska föreningar jämfört med andra bär. Fenol-föreningar som ellaginsyra, cholsyra och urinsyra bidrar till hälsofördelarna med svarthallon.

Innehåller höga halter av antocyaniner, vilket ger dem en rik, mörk färg. Antocyaniner verkar som antioxidanter. Antocyaninnivån hos svarta hallon är 214-589 mg /100g. Svarthallon är rika på ellaginsyra. Ellaginsyra är en fenolförening som är känd för att vara potent anticancerogen, antiviral och antibakteriell. Ellaginsyrahalten hos svarta hallon är 5,37 mg / g torrvikt.

Universitetsstudier pågår för att bestämma svarthallons förmåga att minska tillväxten av vissa cancer. In vitro-studier visar att extrakt av hallon och björnbär kan sakta eller vända tillväxt av bröst, livmoderhalscancer, tarm, mun och matstrups cancer.

Studier vid Ohio State University visar en 60-80% minskning av tarmtumörer hos råttor matade med en diet med tillsats av svarthallon. Studier vid Ohio State University visade också en 80% minskning av matstrupscancer hos möss som fick en 5-10% kost av svarta hallon. Forskare från Ohio State University genomför nu mänskliga kliniska prövningar för att se effekterna av svarthallon på tarm och matstrupscancer hos människor.

Svarthallon fortsätter att skapa stort intresse hos forskare på grund av deras potenta antioxidant och anticancerogena egenskaper. Bara genom att stryka på kräm av svarthallon på begynnande muncancer har man fått den att stanna upp eller försvinna helt. Försök pågår nu för att t o m. testa att injicera en pasta av svarthallon för att se konsekvenserna på cancertumörer.

Svarthallon är ett mörkt bär som liknar hallon och björnbär. De är naturligt förekommande i Nordamerika och kan normalt hittas i slutet av juli månad. Du kan använda svarthallon på liknande sätt som röda hallon. De är ett utmärkt mellanmål och du kan även använda dem i matlagning.

En 100 g svarthallon innehåller 72 kalorier. Majoriteten av dessa kalorier kommer från kolhydrater av vilka det finns 17 g. 100g svarthallon innehåller även 5 g naturlig fruktsocker och 1,7 g fiber, som är cirka 5 procent av RDI. Svarthallon har mycket lite fett och protein, respektive 0,1 g och 1,4 g per 100g.

Svarthallon har mer järn än många andra bär, 1,4 mg per portion. Detta ger 18 procent av RDI för män och 8 procent för kvinnor. Järn är nödvändigt för bildandet av hemoglobin, som är den syre bärarprotein som finns i röda blodkroppar. En brist på järn kan leda till hälsoproblem som trötthet. Svarthallon innehåller också en liten mängd av kalcium; ca 3% tre procent av RDI.

Svarthallon innehåller små mängder av både A-vitamin och C-vitamin. Ca 3 till 5 % av det dagliga värdet för båda dessa näringsämnen. C-vitamin är viktigt för kollagenbildning och upptaget av järn. Vitamin A främjar gott mörkerseende.

Svarta hallon innehåller mycket högahalter av ellagsyra och antocyaner
Svarthallonens pigment är så starka att de används som färgämne, och själva frukten kan ha många hälsofördelar, bland annat förebyggande av allvarliga kroniska sjukdomar.

Förutom sina antioxiderande egenskaper, verkar ellagsyra också ha cancerförebyggande egenskaper. ACS rapporterar att studier har visat att ellagsyra kan hjälpa till att förhindra tillväxt av bröstcancerceller och hjälpa levern avlägsna cancerframkallande ämnen från blodet. Enligt Ohio State University, kan svarthallon ha en roll i att förebygga tjocktarmscancer. OSU Forskarna drog slutsatsen i en artikel 2009 i Cancer Research Prevention att svarthallon extrakt kan ha tillämpningar för att förebygga hudcancer. Berry Hälsofördelar Network säger att studier vid OSU också har visat en minskning 80 procent i matstrupscancer i möss som åt en diet, som var 5 till 10 procent svarta hallon.

En tumör är en massa av extra celler och kan vara cancer när cellerna är onormala och dela sig okontrollerat. Enligt ACS, kan ellagsyra i svarthallon har antitumöregenskaper, baserade på djurlaboratoriestudier har funnit att ellagsyra hämmade tumörtillväxt i huden, matstrupen och lungan samt tillväxt av tumörer som orsakas av cancerframkallande ämnen. ACS konstaterar också att en nyligen genomförd studie fann att ellagsyra kan fungera mot tumörer genom att förhindra tumörer från att bilda nya blodkärl. ACS konstaterar att de flesta studier av ellagsyra och tumörer är djurstudier och mänskliga studier behövs för att bekräfta några resultat.

En studie publicerad i Journal of Food Science fann att olja och mjöl från svarthallonfrön innehåller linolsyra och alfa-linolensyra, två typer av essentiella fettsyror som ger viktig näring. Linolsyra är en omega-6 fett, och alfa-linolensyra är en omega-3 fett. Omega-3-fetter kan bidra till att förbättra hjärthälsa.

Körsbär
Körsbär har traditionellt ätits mot ledvärk. Körsbär har också påvisats ha en antiinflammatorisk och smärtstillande effekt. Innehåller rikligt med antioxidanter, kalium, C-vitamin och beta-karoten, järn o magnesium. 100g körsbär innehåller ca 10% kolhydrater, 2 g fibrer, 9% av RDI för C-vitamin, 7% av RDI för kalium.

Rabarber
Rabarber kan döda 50% av cancercellerna i leukemi på 48 timmar har det visat sig vid studier i England
Är rikt på kalcium, kalium och C-vitamin

Ovan presenterade fakta är fritt hämtat från olika studier och rapporter och kan inte betraktas som bevisade men definitivt vägledande för vars och ens val av intag av bär.

Mer kommer att presenteras här efterhand